SENDİKAL HAREKETİN SAYGIN VE AKTİF ÜYESİ: HAK-İŞ



HAK-İŞ Konfederasyonu, 22 Ekim 1976 tarihinde Ankara'da kurulmuştur. HAK-İŞ, biri KKTC'de olmak üzere 20 sendikası ve 81 il başkanlığı, 300'e yakın şube başkanlığı ile Türkiye'nin her yerinde örgütlenmesini tamamlamış, her iş kolunda sendikal yapıyı inşa etmeyi başarmış milyona yakın üyesiyle Türkiye'nin en büyük işçi konfederasyonlarından birisidir. HAK-İŞ, Türkiye'de emeğin örgütlü gücüdür. HAK-İŞ, ITUC, ETUC ve TUAC gibi uluslararası sendikal hareketin saygın ve aktif bir üyesidir.

HAK-İŞ'in yürüttüğü sendikal mücadelenin temelini, insan, emek ve demokrasi oluşturmaktadır. Çünkü HAK-İŞ, sosyal diyalog ve sosyal ortaklığa dayanan, kararlı, ilkeli, sorumlu bir sendikacılık anlayışına sahiptir. HAK-İŞ, 49 yıllık onurlu tarihinde, emeğin gerçek biçimde örgütlenmesinin mücadelesini vermiştir. Endüstriyel ilişkilerde özgün modeller ortaya koymuştur. Yüzyılın yükselen değerlerinin gerisinde kalmamış, aksine bu değerlere; yerelle, küreseli birleştiren "yeni yorumlar" getirmiştir.

HAK-İŞ Konfederasyonu yeni endüstriyel ilişkiler kültürünün geliştirilmesi ihtiyacına sürekli vurgu yapmış ve bu doğrultuda cesur politikalar geliştirmiştir.

HAK-İŞ, "uzlaşma" ve "menfaat paralelliği" ilkesinden hareketle, demokrasinin sivil inisiyatiflerin artmasıyla güçleneceğine olan inancını bütün platformlarda dile getirmiştir.

Son yıllarda küreselleşmenin etkisiyle tüm dünyada büyük bir değişim ve dönüşüm süreci yaşanmaktadır. Bu süreç, endüstri ilişkiler sistemini ve sendikal hareketi de etkisi altına almıştır. Sendikalar açısından bu süreçte eski ezber ve alışkanlıklardan kurtulup, değişime ve gelişime ayak uydurmak, tenkit etmek yerine teklif üretmek, klasik anlayış yerine yenilikçi fikirler oluşturmak, sendikal mücadeleye yeni boyutlar ve ufuklar kazandırmak temel bir amaç olmuştur.

HAK-İŞ ve üye sendikaları; siyasal, ekonomik, kültürel, toplumsal ve sosyal alanda yaşanan değişim sürecinde ülkemiz sendikal hareketinde yeni bir vizyon gerekliliğine inanmakta, yeni bakış açısıyla yol haritasını hazırlamakta ve uygulamaya koymaktadır. Bu kapsamda HAK-İŞ, çalışma hayatının her alanında yeni modeller ve yeni politikalar üretme çabasındadır.

Ortak değerlerin, ortak sorunların ve ortak çıkarların hayatiyetini özümseyerek bunlar üzerine kolektif çalışma potansiyeline sahip olan HAK-İŞ, uzun yıllardan beri Türkiye'de toplumsal hareket sendikacılığının atölyesi durumundadır.

HAK-İŞ bilgi sendikacılığı, hizmet sendikacılığı gibi yeni ve vizyona dayalı sendikal anlayışları öne çıkarmaktadır. Dört ayda bir yayımlanan HAK-İŞ Dergisi ile hakemli ve bilimsel içerikli HAK-İŞ Uluslararası Emek ve Toplum Dergisi başta olmak üzere çok sayıda eğitim ve kültür yayınına imza atmaktadır. HAK-İŞ sendikal mücadelesiyle birlikte ülkemiz çalışma hayatının bugünkü ve gelecekteki sorunlarına ve ihtiyaçlarına cevap verebilecek özgün ve örnek proje çalışmalarına imza atarak birçok ilki gerçekleştirmektedir.

Bu ilklerden birini de Kültür Sanat Komitemiz tarafından Kültür ve Turizm Bakanlığımızın da katkılarıyla gerçekleştirdiğimiz ve artık gelenekselleşen HAK-İŞ 5. Uluslararası Emek Fotoğrafları Yarışması oluşturmaktadır.



"EMEĞİ SANATA DÖNÜŞTÜRENLERE TEŞEKKÜR EDİYORUZ"

HAK-İŞ Kültür Sanat Komitemiz tarafından, Kültür ve Turizm Bakanlığımızın katkılarıyla bu yıl ilk kez uluslararası alanda gerçekleştirilen HAK-İŞ 5. Uluslararası Emek Fotoğrafları Yarışmamızı büyük bir başarıyla sonuçlandırdık.

HAK-İŞ olarak, sendikal mücadelemizi anlamlı hale getirecek ve sendikal mücadelemizi sanat ve kültürle buluşturarak, endüstri ilişkiler sistemimize katkı sağlayacak projelere imza atıyoruz. Sanatın etkili gücüne inanıyor ve emekçilerin taleplerini, çalışma koşullarını sanatın etkili gücüyle gündeme taşıyan projeleri büyük bir titizlikle hayata geçiriyoruz. Çünkü biz, kültür-sanat faaliyetlerini sendikal mücadelemizi güçlendirecek ve daha da ileriye taşıyacak bir alan olarak görüyoruz. Her alanda en iyisini yapmak; en özgün olanını seçmek, bunları gerçekleştirirken emek hareketinin bir temsilcisi olduğumuzu unutmadan, HAK-İŞ değerleriyle birlikte, toplumla kucaklaşarak yapmanın mutluluğunu yaşıyoruz.

HAK-İŞ 5. Uluslararası Emek Temalı Fotoğraf Yarışmamız ile bir kez daha, emek kavramının insan ve toplum hayatındaki yerini ve önemini sanatsal bir bakış açısıyla yansıtan değerli eserleri görmenin ve bu eserlerin sahibi kıymetli fotoğraf sanatçılarıyla buluşmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Biz, fotoğrafı sadece birer görsel öğe olarak değil, aynı zamanda emeğin kutsallığına ve insan yaşamındaki derin anlamını net bir şekilde ortaya koyan birer tanıklık belgesi olarak görüyoruz. Önümüze gelen her karede, emekçilerin gözlerindeki kararlılık ve ellerindeki yetenek, bizlere emeğin ne kadar yüce bir değer olduğunu ve toplumların bugünü ve yarınının inşa ettiğini gösteriyor.

Yarışmamızda dereceye giren ve sergileme ödülü kazanan eserlerin bulunduğu seçkiler kitabımız, dünyanın dört bir yanından fotoğraf sanatçılarının objektiflerine yansıyan emek öykülerini içeriyor. Her bir kare, insanın alın teriyle yoğrulmuş bir anı ölümsüzleştirirken, emeğin evrenselliğini ve evrensel değerini gözler önüne seriyor. İşçinin, çiftçinin, zanaatkarın ve daha nice emekçinin görünmeyen çabaları, her bir fotoğraf karesi ile ölümsüzleşiyor. Ulusal ve uluslararası alandan yarışmamıza katılan her bir sanatçı, kendi kültüründen, ülkesinden ve yaşam deneyiminden süzdüğü emeği farklı yönleriyle bizlere aktarıyor. Böylelikle Konfederasyonumuz HAK-İŞ'in önemli mottolarından biri olan "Emeğin Evrensel Gücü"nü HAK-İŞ Uluslararası Emek Fotoğrafları ile bir görsel şölene dönüştürüyoruz.

HAK-İŞ olarak, "EMEK" temasını sanatsal bir bakış açısıyla çalışmalarının merkezine alan; kadrajını alınteri ile bu bereketleri toprakları yoğuran emekçilere çeviren, emeği sanata dönüştüren, ulusal ve uluslararası alandan yarışmamıza katılan amatör-profesyonel bütün fotoğraf sanatçılarımıza içtenlikle teşekkür ediyoruz. HAK-İŞ 5. Uluslararası Emek Fotoğrafları Yarışmamıza desteklerinden dolayı Kültür ve Turizm Bakanlığımıza ve yarışmamızın hayata geçirilmesindeki çabalarından dolayı Kültür Sanat Komitemize teşekkür ediyoruz.


"EMEK FOTOĞRAFLARI YARIŞMAMIZ ULUSLARARASI ALANDA"

HAK-İŞ Kültür Sanat Komitesi olarak, Kültür ve Turizm Bakanlığımızın katkılarıyla yürüttüğümüz HAK-İŞ Emek Fotoğrafları Yarışmamızın beşincisini bu yıl uluslararası alanda başarıyla gerçekleştirdik.

Kültür sanat alanında artık bir marka haline gelen ve rekor başvuruların yapıldığı HAK-İŞ 13. Uluslararası Kısa Film Yarışmamızın ardından Emek Fotoğrafları yarışmamızı da uluslararası alana taşımanın haklı gururunu yaşıyoruz.

HAK-İŞ 5. Uluslararası Emek Fotoğrafları Yarışmamıza 2.654 fotoğraf ile başvuruda bulunuldu. Yarışmamıza katılan her bir fotoğraf karesi bizim için çok değerli ve büyük bir emeğin ürünüydü. Eserleri bu bilinçle ve büyük bir titizlikle inceledik ve yaptığımız incelemeler sonucunda 3'ü ulusal 3'ü uluslararası olmak üzere 6 fotoğraf dereceye girerken, 40 fotoğraf da sergileme ödülü kazandı. Ödül kazanan ve sergilemeye değer görülen eserler, seçkiler kitabında bir araya getirildi.

Dünyanın dört bir yanından fotoğraf sanatçılarının objektiflerine yansıyan emek öykülerini içeren eserler, seçkiler kitabında bir araya getirildi. Her bir kare, alın teriyle yoğrulmuş bir "anı" ölümsüzleştirirken, emeğin evrenselliğini ve evrensel değerini de gözler önüne seriyor. İşçinin, çiftçinin, zanaatkarın ve daha nice emekçinin görünmeyen çabaları, bu fotoğraflarla bir araya gelerek büyük bir bütünün parçası haline geliyor.

HAK-İŞ 5. Emek Fotoğrafları yarışmamız vesilesiyle dünya genelinde farklı kültürlerden, farklı meslek gruplarından, emeği; alın terini ve yaşam mücadelesini sanat yoluyla anlatan birbirinden değerli fotoğraf sanatçıları HAK-İŞ çatısı altında bir araya geldi. Yarışmaya gelen eserler, emeğin evrensel boyutunu bir kez daha gözler önüne sererken, her bir sanatçı, kendi kültüründen, ülkesinden ve yaşam deneyiminden süzdüğü emeği farklı yönleriyle bizlere aktardı.

Bu seçkiler kitabında yer alan her bir fotoğraf, sadece birer sanat eseri değil; emeğin farklı yüzlerini, derin anlamlarını ve hayatımızdaki yerini anlatan güçlü birer hikaye olarak karşımızda duruyor. Fotoğraf sanatçıları, objektifleriyle yaşamın derinliklerine inerek, çoğu zaman gözden kaçan emek anlarını bizlere yeniden hatırlatıyor.

HAK-İŞ Kültür Sanat Komitesi olarak, Emek temalı fotoğraf yarışması düzenlememiz konusunda bizi cesaretlendiren, yarışmamızın uluslararası düzeyde gerçekleştirilmesi için bizleri destekleyen Genel Başkanımız Mahmut Arslan başta olmak üzere, HAK-İŞ Yönetim Kuruluna, HAK-İŞ teşkilatına, Kültür ve Turizm Bakanlığımıza ve bu organizasyonun gerçekleştirilmesinde emeği bulunan bütün HAK-İŞ emekçilerine teşekkür ediyoruz.

Bir sonraki yarışmamızda, dünyamızı şekillendiren emeği sanatsal bir perspektifle daha etkili bir şekilde yansıtmak üzere buluşmak dileğiyle...

HAK-IS : A PRESTIGIOUS AND ACTIVE MEMBER OF THE TRADE UNION MOVEMENT


HAK-IS Trade Union Confederation is established on October 22nd, 1976 in Ankara. It is made up of 21 affiliated unions including its member union in the Turkish Republic of Northern Cyprus with 81 Provincial Branches and almost 300 sub-committee unions. Altogether, HAK-IS is representing nearly 1 million members and is one of the largest trade unions in Türkiye. HAK-IS is an active member of the International Trade Union Confederation (ITUC), the European Trade Union Confederation (ETUC) and the Trade Union Advisory Committee to the OECD (TUAC).

The struggle of HAK-IS Trade Union is based on underpinning the values of the human being, labor and democracy. HAK-IS also has a clear and determined approach of practicing trade unionism based on social dialogue and partnership. Since its establishment, HAK-IS has attached great consideration to trade union organizing and fought for organising new members, generating new models in the industrial relations. It has not lagged behind the rising values of the century, on contrary, HAK-IS has added new meanings to these values which combine and link the national and global levels.

HAK-IS has underlined at every platform its belief that democracy will be strengthened by the increase in civil initiatives based on the principles of reconciliation and parallelism of interests.

It is well known that globalization has a great effect on the transformation of societies and expands business operations worldwide. It has also impacted the world of work, the industrial relations system and the trade union movement. HAK-IS strived to get rid of applying primitive methods of practicing trade unionism and developed new manners of organizing, generating proposals and solutions to the problems instead of being part of them and bringing new dimensions and scopes to the trade union struggle.

HAK-IS and all its affiliated member unions firmly believe in the need of fulfilling a new vision and laying a creative roadmap within the trade union movement aimed at coping with the changes occurring in the political, economic, cultural and social life. Based on that, HAK-IS exerted every effort to propose new policies in all aspects of the working life and to work collectively on common issues and values.

HAK-IS strives to produce new models and new policies in all areas of working life. HAK-IS, which has the potential to work collectively on common values, common problems and common interests by internalizing their vitality, has acted as the laboratory of social movement unionism in Türkiye for many years.

HAK-IS has promoted new visions & approaches focused on knowledge and service-based unionism. HAK-IS publishes multiple informative and cultural publications, including the quarterly HAK-IS newsletter and HAK-IS Scientific International Journal of Labor and Society. Along with its trade union struggle, HAK-IS breaks many new grounds by undertaking original and exemplary projects that can respond to the current and future problems and needs of our country's working life.

One of these novel elements is the now traditional HAK-IS 5th International Labor Photography Contest, organized by.


"WE THANK THOSE WHO TRANSFORM LABOR INTO ART"

HAK-IS has successfully concluded its 5th International Labor Photography Contest, which was organized internationally for the first time this year by HAK-IS Culture and Arts Committee under the auspices of the Ministry of Culture and Tourism.

HAK-IS has carried out multiple projects that shaped the meaningful struggle of our union and contributed to industrial relations system by bringing together union struggle with art and culture. We believe in the effective power of art and we meticulously implement projects that tap into the effective power of art in order to put the demands and working conditions of workers high on the agenda. In our vison, culture an art-related activities make a field that will strengthen our union struggle and carry it forward. We are happy to do utmost in every field, to choose the most original endeavors, without ever forgetting that we are a representative of the labor movement which underpins HAK-IS values and embrace the society.

While the 5th International Labor Themed Photography Contest taking place, once again we are delighted to see valuable works that, in an artistic perspective, reflect the place and importance of labor in human and social life and to meet with the valuable photography artists who created these works. We believe that the photography is not just a visual element, but also as a testimonial that clearly reveals the sacredness of labor and its deep meaning in human life. In every frame we see, the determination in the eyes and the skill in the hands of the laborers show us how sublime labor is and how it builds the present and the future of societies.

Our book of selections, which includes the works that ranked best and were awarded in our competition as well as those exhibited, contains the stories of labor reflected through the lenses of photographers from all over the world. Each frame immortalizes a moment of human sweat and reveals the universal value of labor. The invisible efforts of workers, farmers, artisans and many other laborers are immortalized with each photo frame. Each artist participating in our national and international contest conveys to us different aspects of labor filtered through their own culture, country and life experience. In this way, we transform the "Universal Power of Labor", one of the important mottoes of our Confederation into a visual feast with HAK-IS International Labor Photographs.

The entire family of HAK-IS, would like to sincerely appreciate all the amateur-professional photographers who have placed the theme of "LABOR" as the center of their artistic work, turned their cameras onto the laborers who knead these fertile lands with their hard work, transformed labor into art, and participated in our national and international competition. We would like to pay tribute to our Ministry of Culture and Tourism for their support to HAK-IS 5th International Labor Photography Competition and our Culture and Art Committee for their efforts in making this competition happen.


"LABOR PHOTOGRAPHY CONTEST HAS INTERNATIONAL DIMENTION"

HAK-IS Culture and Arts Committee has successfully organized the 5th HAK-IS Labor Photography Contest, which we ran with the contribution of our Ministry of Culture and Tourism, in the international arena this year.

Following the 13th HAK-IS - International Short Film Contest, which has become a brand in the field of culture and arts and received record number of applications, we are proud to expand our Labor Photography Contest to the international arena.

HAK-IS 5th International Labor Photography Contest received 2,654 photographs. We deemed valuable each and every photograph frame taking part in our contest, since they were all the result of great efforts. With this in mind, we thoroughly examined the works and selected 6 photographs; 3 national and 3 international, to be awarded the competition prize, while 40 other photographs won a place in the exhibition. The award-winning and exhibition-worthy works were brought together in the book of collections.

The works of photography artists from all over the world, including the stories of labor reflected through their camera lenses, have been brought together in the book of collections. While each frame immortalizes a "moment" that is kneaded with the sweat of the brow, it also reveals the universal value of labor. The invisible efforts of workers, farmers, artisans and many others come together in these photographs and become part of a larger whole.

On the occasion of HAK-IS 5th Labor Photographs Contest, esteemed photography artists from different cultures and professions from all over the world, who depict labor, sweat and struggle for life through art, came together under the roof of HAK-IS. While the works submitted to the competition once again revealed the universal dimension of labor, each artist conveyed to us different aspects of labor filtered from their own culture, country and life experience.

Each photograph in this book of collections is not only a work of art, but also a powerful story illustrating the different impacts of labor and deeps its value in our lives. The photographers go deeper into the depths of life and remind us of the moments of labor that are often unnoticed.

HAK-IS Culture and Arts Committee, would like to appreciate and thank Mr. Mahmut Arslan, President of HAK-IS and the entire Executive Board Members, HAK-IS family, Ministry of Culture and Tourism, Ministry of Culture and Tourism and all fellows who encouraged us to organize a photography competition on the theme of Labor and supported us to hold it at the international level.

We hope to meet in the upcoming contests to reflect the labor that shapes our world more effectively from an artistic perspective...

HAK-İŞ
KONFEDERASYONU




"Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın desteği ile hazırlanan bu projenin içeriği hiçbir surette Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın görüşlerini yansıtmamakta olup, içerik ile ilgili tek sorumluluk (destek alan) Hak İşçi Sendikaları Konfederasyonu'na aittir."

;
© 2025